Geschiedenis Van Koffie Geiten, Smokkel, Protesten En Meer
Koffie Feiten

Koffie Geschiedenis. Geschiedenis Van Koffie: Smokkel, Protesten En Geiten

Het op één na belangrijkste handelsartikel ter wereld is koffie. Alleen olie en gevolgd door aardgas en goud. Elk jaar worden er ongeveer 400 miljard kopjes geconsumeerd in coffeeshops. Uit deze feiten blijkt duidelijk hoeveel we deze magische boon waarderen.

Koffie heeft een lange en rijke geschiedenis. Het reisde de wereld rond totdat het je kopje koffie bereikte.

Wat waren de gedachten van mensen die het als eerste tegenkwamen? Hoe vond het zijn weg naar Amerika? Is het ooit verboden?

Zet een kopje koffie voor jezelf en ga op wereldreis om de geschiedenis te ontdekken.

Oorsprong Van De Magische Boon

Er is een fascinerend achtergrondverhaal over de oorsprong van koffie. Koffieplanten werden voor het eerst genoemd in 850AD. Dit is meer dan 1000 jaar terug. De meest bekende legende zegt dat het werd ontdekt in Ethiopië door een geitenhoeder Kaldi. Hier begint de geschiedenis van koffie.

Op een dag merkte Kaldi dat zijn geiten ongewoon energiek gedroegen. Hij merkte dat dit gedrag optrad nadat ze een bepaald type rode kersen hadden gegeten. We weten niet zeker of we de legende geloven dat de geiten dansten.

De geitenhoeder besloot ze te proberen en vond het effect ook erg stimulerend . Deze rode bessen waren van een koffiekersenboomplant. Kaldi nam de kersen mee naar het klooster voor advies.

Volgens het verhaal werd de monnik boos, genaamd de koffiekers Duivelswerk ! De monnik gooide de koffiekers in het vuur. Al snel verspreidde de geur van de eerste gebrande koffie zich en probeerden de geïntrigeerde monniken de bonen in heet water te bewaren.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Zo werd de eerste koffie gezet. Zoals bij de meeste andere belangrijke ontdekkingen, door een ongeluk. Deze drank werd snel geadopteerd door monniken, die ontdekten dat het hen hielp wakker te blijven en langer te bidden.

Verspreid Het Woord Naar Het Midden-Oosten

Hoewel het Ethiopische verhaal van versie tot versie verschilt, zijn ze het er allemaal over eens dat de Rode Zee zich in de 15e eeuw zal uitbreiden naar Jemen en het Midden-Oosten. Het eerste punt waar de koffie werd verspreid was Mokka, waar de associatie met de naam en deze koffiedrank is ontstaan.

Vanuit Jemen verspreidde koffie zich over het Arabische schiereiland naar Egypte, Perzië en Turkije en groeide geleidelijk in populariteit, samen met de oprichting van de eerste koffiehuizen die bekend stonden als Schools of the Wise, die destijds het epicentrum van sociale activiteit waren.

Koffie werd al snel bekend als de wijn van Araby en in het begin van de 16e eeuw verbood de rechtbank in Mekka het uiteindelijk helemaal. Tegen dit besluit werd al snel gestaakt en het koffieverbod werd al snel opgeheven.

Een andere legende over koffie is die van Baba Budan, een soefi-heilige die in 1670 naar Mekka reisde en koffiebonen naar India smokkelde. Van daaruit begon de grootschalige koffieteelt in het zuiden van India. Het verhaal of een naam van Baba Budans wordt nog steeds door cafés over de hele wereld gebruikt als symbool voor de opstandige geest en de toewijding aan koffie, zozeer dat hij het uit Jemen smokkelde.

Europa Inhaalt

Nederland

Pas in de volgende eeuw begonnen Europese landen hun achterstand in te halen en raakten ze ook geïnteresseerd in koffie. Aan het eind van de 17e eeuw smokkelden Nederlanders de koffiebonen uit Jemen en probeerden ze terug te verbouwen in Nederland. De omstandigheden in Jemen waren te koud voor koffieplanten, dus dit was een mislukking. In de 17e eeuw probeerden Nederlanders echter nog wat in kassen te bewaren.

Italië

De koffie werd in 1570 voor het eerst naar Venetië gebracht en vanwege de stimulerende effecten dacht men eerst dat de drank satanisch moest zijn . Zelfs de paus werd gevraagd door de Italianen. Paus Clemens VIII bezocht de drank in 1615, en aangezien hij een fan was van de nieuwe drank, gaf hij zijn goedkeuring.

Oostenrijk

In de 17e eeuw verspreidde koffie zich geleidelijk naar Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Na de Slag om Wenen (1683) viel het Ottomaanse Rijk Oostenrijk binnen en namen ze hun Turkse koffievoorraad mee. Hier werd voor het eerst het idee ontdekt om melk of suiker aan je koffie toe te voegen.

Engeland

De eerste coffeeshops openden in Engeland en werden al snel centra voor het sociale leven. Deze stonden bekend als Penny Universities , waar je voor een cent een kopje koffie kon kopen en een intellectueel gesprek kon voeren.

Deze waren zo populair dat vrouwen klaagden dat hun mannen alleen tijd besteden aan het drinken van alcohol of koffie. Deze situatie was zo slecht dat in 1674 een vrouwenpetitie tegen koffie werd opgericht om mannen naar huis te halen.

Terwijl de populariteit van koffie in Europa toenam, bleek de poging om koffie te verbouwen en te oogsten niet succesvol. Ten slotte was er in 1704 een succes in Indonesië toen daar de ideale koffiegroeiomstandigheden werden ontdekt. De Java-koffie werd toen opgericht. Het verspreidde zich verder naar Sumatra en Celebres en begon in deze regio met de koffieteelt.

Koffie In Amerika Als Symbool Van Patriottisme

Toen de obsessie met koffie in Europa groeide, werd het tijd om het ook over de Atlantische Oceaan te brengen. Volgens de legende nam Gabriel Mathieu de Clieu, kapitein van de Franse marine, de bonen uit de privétuin van koning Lodewijk XIV en vertrok in het begin van de 18e eeuw naar het Caribisch gebied.

Hij wist toen nog niet dat hij koffie naar Midden-Amerika bracht, waar het het meeste succes zou hebben. In 1730 vond koffie zijn weg naar Jamaica en begon te worden verbouwd en geoogst in de Blue Mountains.

De Boston Tea Party van 1820 zag de populariteit van koffie. Uit protest tegen Engelse belastingen gooiden Amerikanen Engelse thee in de oceaan om de drank populair te maken. Thee werd vanaf dat moment onpatriottisch en maakte plaats voor koffie.

Het 18e-eeuwse New York was een tijd waarin koffiehuizen een belangrijk onderdeel van de samenleving waren. Tontine Coffee House was het oorspronkelijke huis van de New York Stock Exchange. Het koffiehuis was gevuld met allerlei soorten kooplieden, politici en makelaars die boden, kochten en verzekerden, opgegaan in de handel.

Thomas Jefferson noemde koffie de favoriete drank van beschaafde mensen, en Amerika heeft niet achterom gekeken. De Verenigde Staten zijn nu de grootste koffie-importeur ter wereld.

De Koffieboom

Brazilië heeft een enorme koffieproductie. Tegenwoordig wordt er in Brazilië meer koffie verbouwd dan in enig ander land ter wereld. Het werd hier eerst gebracht en geplant door kolonel Francisco de Melo Palheta en veroorzaakte een koffieboom in 1822. Inderdaad, vanaf 1852 werd Brazilië de grootste koffieproducent ter wereld en blijft het tot op de dag van vandaag aan de top.

In 1893 werden de nieuwe koffieplantages verspreid over Zuid- en Midden-Amerika naar Kenia en Tanzania. Vanaf dat moment waren de meeste van de belangrijkste koffieregio’s gevestigd en begonnen ze hun koffieplanten te oogsten.

Het Tijdperk Van Koffie-uitvindingen

Naarmate de populariteit van koffie bleef stijgen, begonnen er verschillende uitvindingen op te duiken om het brouwen te verkennen en te verbeteren. De eerste percolator werd uitgevonden in 1921. Luigi Bezzera ontdekte de eerste espressomachine in Italië in 1901.

Het was niet genoeg. Dit was voordat Achille Gaggia pistonextract en hogere druk uitvond.

In 1908 werd geëxperimenteerd met de infuuskoffie en voor het eerst gebrouwen door de Duitse Melitta Bentz, die het eerste papieren filter uit de schoolkranten van haar zoons gebruikte.

Verder kwam Nestle in de jaren 1900 met het idee om oploskoffie te maken, vanwege het overschot en afval afkomstig van de massale productie van bonen in Brazilië.

De stijging van de koffieconsumptie was te wijten aan het alcoholverbod van de VS in de jaren twintig van de vorige eeuw. Uiteindelijk, in 1929, werd de koffie heilzaam verklaard door de Science Newsletter en met de wetenschap dat de drank niet alleen heerlijk maar ook gezond was, werd de obsessie voor cafeïne over de hele wereld bezegeld.

Second Wave Coffee En Starbucks

In de 20e eeuw nam de belangstelling voor de koffiebonen nog steeds toe. Deze periode vormt een ander belangrijk punt in de geschiedenis van koffie en wordt vaak de Second Wave-koffie genoemd. Met name Alfred Peet was gefascineerd door de bonen en richtte in 1971 in Seattle een winkel op met geroosterde bonen. Dit was eigenlijk de eerste Starbucks .

In 1982 kwam de verkoper van infuuskoffiezetapparaten Howard Schultz bij de bemanning en wilde, geïnspireerd door de koffiecultuur van Milaan, ook dranken verkopen. De andere jongens weigerden en in de jaren 70 kon je alleen bonen kopen bij Starbucks.

Howard weigerde te worden geweigerd en richtte Il Giornale op, zijn koffiebedrijf. Na zijn grote succes kocht hij in 1987 Starbucks voor 3,8 miljoen dollar.

Of je nu een fan bent van Starbucks of niet, het maakt niet uit. Maar het lijdt geen twijfel dat het iets groots begon, een beweging die de hele koffie-industrie veranderde.

Derde Golf Koffie

De Second Wave was een succes en de koffieliefhebbers wilden de beweging niet stoppen. De koffiegeschiedenis ging een nieuw tijdperk in, genaamd Third Wave-koffie. Dit komt door de toegenomen waardering voor kwaliteitsproducten.

Tijdens de derde golf was het niet genoeg om koffie te drinken, en er werd enorm veel belang gehecht aan elke fase van het proces en aan alle aspecten die bijdragen aan het resulterende kopje, zoals de producent, de importeur, de koffiebrander, de barista en de consument. even belangrijk.

Er was een groeiende belangstelling voor de brandprofielen, innovatieve brouwmethoden, directe handel en duurzaamheid. Met name de Third Wave-koffie accepteert de traditionele manieren om koffie te verbouwen en te maken niet en is begonnen met het vestigen van de koffie zoals we die nu kennen.

Wat Is Speciale Koffie?

Veel mensen zijn benieuwd naar de verschillen tussen specialty en Third Wave koffie. Deze termen worden veel gebruikt, maar weet u wat ze betekenen? Zijn ze uitwisselbaar? Zijn ze uitwisselbaar?

De Specialty Coffee Association, die de smaken van koffie beoordeelt op een schaal van 0 tot 100, gaf aanleiding tot de term speciale koffie. Volgens deze schaal worden koffiesoorten van meer dan 60 geclassificeerd als commerciële kwaliteit en koffie van meer dan 80 als speciale koffie.

Third Wave-koffie richt zich op microklimaten, productie, verwerking, single-origin in de zoektocht naar de beste smaakprofielen. De derde golf is niet hetzelfde als koffiespecialiteit, maar de juiste manier om ernaar te kijken is dat de derde golf koffie is hoe de koffiespecialiteit wordt bereikt.

Wat Is Het Volgende?

Koffiebonen zijn al minstens duizend jaar een fascinatie. Het is nog steeds een populaire keuze voor veel mensen vandaag. Elke dag zijn mensen nog steeds op zoek naar nieuwe manieren om koffie te zetten en hun kopje te perfectioneren. Uitvindingen zoals Aeropress of Chemex blijven de koffiegeschiedenis veranderen.

De drank heeft zich naar alle uithoeken van de wereld verspreid sinds de ontdekking van koffiehuizen en de eerste geiten met cafeïne. De oorsprong van het koffiebranden werd gemarkeerd door monniken die de koffieplant brandden.

Tegenwoordig wordt er enorm veel belang gehecht aan elk detail en elke fase van het proces. Komt er een Fourth Wave-koffie? Zitten we er nu in? Hoewel we het niet weten, is het duidelijk dat deze magische energie nog steeds mensen aantrekt.

Laten we eens kijken hoe koffie de komende decennia zal veranderen.

  • Koffie Feiten

    Dus. hoe smaakt chai? We laten je de smaken in dit drankje zien en met welk recept je moet beginnen.

  • Hoe te brouwen?
  • Hoe te brouwen?

    Ben je wel eens in de war over de juiste verhouding tussen koffie en water voor een kopje koffie? Onze eenvoudige koffie-naar-water-calculator en -grafiek maken het zetten van perfecte koffie eenvoudig. Stop ermee en laat ons de koffie-wiskunde voor je doen.

  • Koffie feiten

    Welke zetmethode je ook gebruikt, ontdek hoeveel kopjes koffie elke zak van 340 g maakt!

  • Koffie Feiten

    Hoe zit het eigenlijk met honing en gemalen natuurlijke koffie? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over het koffiezetproces.