Is Koffie Niet Goed Voor Mij? Is Het Echt De Koffie...
Koffie feiten

Waarom Werkt Koffie Niet Voor Mij?

Ik kan me je nu voorstellen. Je bent een tweedejaarsstudent en moet om 8 uur ’s ochtends in de klas een scriptie hebben. Het is 2 uur. Je bent de werkende moeder van een pasgeboren baby met krampjes. Jij bent de teeball-coach die net op tijd voor de wedstrijd opdook na een 24-uursdienst bij de brandweerkazerne. Je bent de meest uitgeputte persoon ter wereld. Ook al ben je binnen handbereik van je koffiezetapparaat, toch heb je moeite om de dag door te komen.

Je hebt de laatste tijd misschien driedubbele koffie gedronken. Als je er geen voelt nadat je koffie hebt gedronken, kan het zijn dat je niet de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Uw probleem kan worden opgelost met elementaire scheikunde, gezond verstand en genetica.

Wat Is Cafeïne?

Cafeïne, of C8H10N4O2, is een stimulerend middel dat het meest wordt aangetroffen in de Coffea Arabica-plant, en het wordt ook toegevoegd aan cafeïnehoudende dranken zoals energiedranken. Ongeacht de bron van cafeïne, wordt het binnen 45 minuten na consumptie in de bloedbaan opgenomen en kan het twee tot negen uur in het menselijk lichaam aanhouden. Het wordt opgenomen in de bloedbaan en veroorzaakt een verhoging van de bloeddruk en hartslag.

Je lichaam produceert heel weinig adenosine als het alert, wakker en cafeïnevrij is. Adenosine kan worden beschouwd als een neurotransmitter. Na langdurige alertheid of activiteit hecht adenosine zich aan speciale receptoren om slaperigheid te veroorzaken. Cafeïne blokkeert adenosine-receptoren, waardoor de rol van adenosine effectief wordt omgekeerd en tijdelijke alertheid wordt geboden.

Ik weet het, het is een mondvol. Zelfs als je amper geslaagd bent voor scheikunde op de middelbare school (word lid van de club), weet je waarschijnlijk al waar het biochemische metabolische proces op neerkomt. Cafeïne maakt je tijdelijk slaperiger. Cafeïne zou je tijdelijk slaperig maken.

Waarom Werkt Mijn Koffie Niet?

Het blijkt dat er enkele volkomen logische redenen zijn waarom je dagelijkse koffiefix misschien tekortschiet. En helaas zullen sommigen ervoor zorgen dat je wilt schreeuwen: Waarom ik? De variabelen die de positieve effecten van cafeïne beïnvloeden, kunnen frustrerend zijn. Ze zijn niet altijd binnen uw controle.

Je Bent Gewoon Te Moe

Een recent onderzoek van de American Academy of Sleep Medicine en de Sleep Research Society vertelt ons precies wat we niet wilden horen: dat koffie niet helpt als je meerdere nachten achter elkaar slecht slaapt.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Net als we onze ridder in glanzend harnas nodig hebben, laat ze ons in de steek: koffie is minder effectief als je meerdere dagen slaaptekort hebt gehad.

De studie suggereert dat wanneer je uitzonderlijk weinig slaap hebt gehad, je hersenen verhoogde adenosinespiegels produceren. De extra adenosine maakt de absorptie van de slaperige neurotransmitters door adenosinereceptoren des te waarschijnlijker. In lekentermen: soms is je lichaam gewoon te moe om koffie een significant effect te laten hebben. Het kan zelfs negatieve effecten hebben, zoals angst en nervositeit, en je zult nog steeds moe zijn.

Als je dagelijkse chai een vieze chai is geworden met één, twee of (geen schande) drie schoten espresso, is het misschien verstandig om de komende nachten vroeg naar bed te gaan of een slaapmiddel te nemen. Om de adenosine weg te houden, moet je die Zzz’s krijgen.

Je Bent Immuun Geworden (?!)

Onwaarschijnlijk. U had uw cafeïnetolerantie kunnen verhogen, aangezien u consequent dezelfde dosis cafeïne in uw kopjes koffie gebruikt. Wanneer dit gebeurt, reageert je lichaam minder op je langdurige koffieconsumptie omdat het gewend is aan het stimulerende middel.

Uw dosering zal variëren op basis van het cafeïnegehalte van uw favoriete drank. Als je een regelmatige koffiekoper of brouwer bent, zal je cafeïne-inname waarschijnlijk al een tijdje constant zijn. Dit is het moment waarop je brein besluit om een sleutel in je plannen te steken om parmantig te blijven.

Volgens een recente studie gepubliceerd in de National Institutes of Healths National Library of Medicine, zijn de ergonomische effecten van een consistent niveau van cafeïne uit koffie de eerste 15 dagen van je routine stabiel. De effecten van diezelfde dosis nemen daarna echter af. Na slechts 15 dagen begint je lichaam cafeïne te verdragen. Jakkes!

Probeer een tolerantiepauze te nemen. Je hersenen zullen een paar dagen een beetje hard voor je zijn, maar als je klaar bent om cafeïne volledig op te geven, kun je terugkeren naar dezelfde dosis.

Oké, Misschien Ben Je Immuun

Laten we eerlijk zijn. Sommige mensen zijn vriendelijker dan anderen. Er zijn ook cafeïne-immuun koffiedrinkers. Genetica speelt in feite een rol in de reactie van uw lichaam op cafeïne, en er zijn aanwijzingen dat deze genetica erfelijk is. Geef jezelf niet de schuld: geef je ouders de schuld.

Vraag je ouders of ze een gebrek aan reactie op cafeïne hebben opgemerkt. Als dat zo is, is het mogelijk dat zelfs de hoeveelheden cafeïne in de sterkste espresso je niet van je stuk kunnen brengen. Als dat het geval is, zijn misschien andere waakzaamheidspraktijken het onderzoeken waard. Een alternatief voor koffie, een kopje fruit voor het ontbijt (met zijn hoge natuurlijke suikergehalte), kan je ’s ochtends het extraatje geven dat je nodig hebt.

Zelfs als je denkt dat je wordt vervloekt door de genetische goden, kun je nog steeds genieten van je favoriete kopje koffie. Verwacht alleen niet dat je er wakker van wordt!

Wat Nu?

Als uitputting, tolerantie of immuniteit mogelijk zijn in uw cafeïnecontext, is het onwaarschijnlijk dat u tevreden zult zijn door op te geven.

  • Je kunt een dag ziek worden als je gewoon te moe bent en toch voldoende slaapt.
  • Als je Americanos hebt beukt, overweeg dan een pauze te nemen om te resetten.
  • Als je denkt dat je een genetische tolerantie voor cafeïne hebt, probeer dan andere alternatieven voor koffie om dat ochtendvoordeel te krijgen.

Geen van deze mogelijke oplossingen betekent dat je voor altijd moet stoppen met het drinken van koffie. Je zou zelfs wat cafeïnevrije koffie kunnen proberen als een psychosomatisch coping-mechanisme om de stimulerende effecten na te bootsen terwijl je je cafeïneconflict het hoofd biedt. Test enkele mogelijke oplossingen en speur naar de bron van je cafeïnedebacle!

Gelukkig (hoopvol) cafeïnevrij!

  • Koffie feiten

    Is koffie een oorzaak van ontstekingen? Bekijk alle antwoorden op uw vragen over gezonde gewoontes en tips over welke voedingsmiddelen en dranken kunnen helpen de ontsteking in evenwicht te brengen.

  • Deze koopgids voor biologische koffie bevat alles wat u moet weten over biologische koffie, van wat het echt betekent tot welke merken het label dragen en zelfs wat ze zijn.

  • Koffie feiten

    Hoe komt het dat ik vaak moe wordt van koffie? Lees verder voor zowel de wetenschap als de oplossingen voor cafeïne-crashes.

  • Koffie feiten

    Als je op zoek bent naar een snelle opkikker van cafeïne, ofwel ’s ochtends, dan hebben we hier alle details over thee versus koffie.

  • Koffie feiten

    Er is goed nieuws! Uw hoest komt waarschijnlijk niet van uw koffiedrinkgewoonten. Ontdek waarom je een zere keel hebt na het drinken van een kopje koffie!