Vietnamese Ijskoffie Maken: Eenvoudig Te Volgen Instructies

Vietnam is een land dat van koffie houdt. Zowel bezoekers als de lokale bevolking beginnen hun dag met een kopje koffie . Hoewel de Franse kolonisten de traditie in de 18e eeuw naar Vietnam brachten, is het door de Vietnamezen herontdekt als een unieke Zuidoost-Aziatische ervaring.

Dus, wat is Vietnamese koffie en hoe maak je het?

Een Korte Geschiedenis Van Vietnamese Ijskoffie

Koffie in Vietnam begon in de 18e eeuw toen zowel Franse als Nederlandse koloniale kolonisten het koffiefenomeen (en koffieplanten zelf) meebrachten en daarbij grote plantages begonnen. Ze brachten niet alleen koffie, maar de Fransen brachten ook een ander element mee dat cruciaal was voor de ontwikkeling van Vietnamese koffie: gezoete gecondenseerde melk .

Omdat Vietnam geen melkafhankelijk land was, brachten de kolonisten dit ingrediënt mee. Het duurde niet lang voordat werd ontdekt dat de unieke bergachtige gebieden van het land, samen met de vele microklimaten die ze creëerden, ideaal waren voor het kweken van koffieplanten. Van daaruit ging de hele industrie naar de races.

Bron

De Fransen waren de sleutel tot de vestiging van de koffiecultuur. De koloniale macht liet de koffie-industrie echter niet vertrekken. In plaats daarvan namen de Vietnamezen het heft in eigen handen. De Vietnamezen hebben deze koffiewortels overgenomen en zijn zo goed gegroeid dat ze nu een van de meest succesvolle koffieproducerende landen zijn .

Net als Turkse koffie heeft Vietnamese koffie naam gemaakt in de wereldkoffiehal of fame. Er zijn een paar redenen waarom dit zo is.

De 3 Unieke Elementen Van Ca Phe Sua Da

Je wilt Vietnamese koffie leren maken. Om dit te doen, moet u ervoor zorgen dat u het volgende krijgt.

The Phin (Vietnamese Koffiezetter)

Het eerste onderscheidende kenmerk van een kopje Vietnamese brouwsel is het brouwapparaat dat bekend staat als de Phin . De Phin is een heel eenvoudig en low-tech apparaat. Het fungeert als een combinatie van een filterkoffie met een koffiezetapparaat.

De phin wordt vervolgens verzwaard met een dunne zeef en medium-grove bonen worden toegevoegd. Vervolgens wordt heet water toegevoegd, wordt er een deksel op geplaatst om de stoom vast te houden en druppelt een dikke druppel filterkoffie door de maling en in de wachtbeker.

Hoewel het proces langzaam is en er maar één kopje tegelijk wordt geproduceerd, is het in veel opzichten erg aantrekkelijk. Vietnamese koffie kan een therapeutische oefening zijn vanwege het trage tempo en de relaxte aard van het warme weer.

ROBUSTA Bonen

Een ander uniek kenmerk van authentieke Vietnamese koffie is het gebruik van Robusta – bonen als brandstof voor de donkere gebrande koffie. Er zijn twee soorten koffiebonen die hun weg vinden naar de schappen van de supermarkt: Robusta en Arabica .

Robusta -bonen kunnen gemakkelijker te kweken zijn, hebben een hoger cafeïnegehalte en produceren een betere crema. Hogere merken gebruiken ze echter meestal niet. Dit is het resultaat van een ongelukkige bittere smaak die veel mensen hebben beschreven als verbrand rubber. Dit wordt gecombineerd met het feit dat veel Vietnamese restaurants donkere koffiebranders (zoals een Franse branding) gebruiken om hun Vietnamese koffiedranken te maken. Het is gemakkelijk in te zien waarom de traditie afhankelijk is van de smaken en suikers van gecondenseerde melk.

Vietnam is echter een broeinest van Robusta-groei. Inderdaad, Robusta- planten vormen 95% van hun koffieplantages en ze leveren de helft van alle Robusta die in de wereld wordt geteeld. Het is alleen maar logisch dat ze een geheime manier zouden vinden om een heerlijk brouwsel te maken van dit verbrande rubberen startpunt.

Robusta is het antwoord als mensen vragen waarom Vietnamese koffie zo sterk is?

Bij het selecteren van bonen voor Vietnamese koffie raden we je aan te kiezen voor Trung Nguyen of Caf du Monde-koffie met witloof voor een meer legitieme Vietnamese ervaring. Als die niet beschikbaar zijn, zijn alle donker gebrande Robusta-bonen voldoende.

Gezoete gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk is het geheim van dikke, zoete en heerlijke gecondenseerde melk. Deze dikke, stroperige drank is ontwikkeld om melk lange opslagperioden in het warme klimaat zonder koeling mogelijk te maken en is in de hele regio enorm populair en gebruikt.

Hoewel een Arabica -brouwsel misschien te zoet smaakt in combinatie met gesuikerde gecondenseerde zuivel, biedt het het perfecte tegenwicht voor de bittere smaken van de Robusta- bonen. Deze unieke combinatie heeft Vietnamese koffie tot een wereldwijde favoriet gemaakt.

Dit mengsel wordt in Noord-Vietnam ca phe na u genoemd, terwijl het in Zuid-Vietnam ca phe sua (melkkoffie) wordt genoemd. (Nog een subtiliteit: heet gewoon warm, na het langdurige brouwproces wordt gezoete koffie c ph sa nng genoemd . Het kan worden geserveerd met ijs en cPH sa .

Misschien geeft u de voorkeur aan zwarte koffie, maar misschien wilt u uw horizon verbreden door Vietnam te bezoeken of te kiezen voor een bittere kop van uw ochtendkoffie. Maar als je van sterke koffie houdt, kun je met Vietnamesekoffiebonen een heerlijk brouwsel maken dat in een pour-over, een pers of in andere koffiedranken wordt gebruikt.

Een populaire variant van Vietnamese koffie is Vietnamese eierkoffie.

Heb Je Dit Recept Gemaakt?

Stuur ons een foto en tag mij! We kunnen niet wachten om je creaties te zien!

Hoe Vietnamese Koffie Te Maken Enkele Extra Brouwtips

Hoewel dit Vietnamese koffierecept er eenvoudig uitziet, zijn er een paar aanpassingen die een groot verschil kunnen maken in je uiteindelijke brouwsel. Dit zijn enkele tips om in gedachten te houden.

Hoe u uw water kunt bereiden U wilt geen water koken. Breng het water aan de kook. Als het kookt, laat het dan een minuutje afkoelen. Hierdoor zal het afkoelen tot ergens binnen het bereik van 19596 C; extreem heet water zal uw terrein verbranden.

Hoe zoete gecondenseerde melk moet ik toevoegen? Het is aan jou om te beslissen welke gezoete gecondenseerde karnemelk je voorkeur heeft. Je kunt je koffie zoeter maken door wat meer suiker toe te voegen. Pas op dat je het niet overdrijft, want dit spul kan heel zoet zijn.

Hoe u uw Phin kunt bereiden Nadat u uw gemalen koffie hebt toegevoegd, moet u het metalen filter plaatsen. Dit vereist enig oordeel. Je wilt niet te veel druk uitoefenen, maar wel voldoende. U kunt ervoor zorgen dat uw koffie te veel extraheert als u te veel druk uitoefent; het zal niet genoeg extraheren.

Je kunt de druk met een traditioneel Phin-filter strakker maken door de bovenkant vast te schroeven. Sommige pinnen hebben echter geen opschroefbaar aandrukapparaat. Als je een van deze gebruikt, druk je het filter gewoon stevig naar beneden en draai je het een beetje.

De koffie zetten Er is hier niets bijzonders te doen dan wachten en de koffie laten druppelen. Het duurt ongeveer 3-5 minuten om klaar te zijn als je de juiste maalgraad hebt gebruikt en de juiste druk hebt uitgeoefend.

Noteer de maling en druk die voor het eerst worden gebruikt. (bijv. 2 seconden hard geduwd, gedraaid), en de tijd. U kunt de volgende keer aanpassen als u een fout maakt.

Je koffie roeren Kanttekening – Als je in de stemming bent om warme koffie te drinken (c. ph. sa. ng in het Vietnamees), dan is dit de plek om naartoe te gaan. Deze koffie is niet heet door het lange zetproces en het temperatuurverschil in koffie en gecondenseerde melk.

We hopen dat je genoten hebt van dit overzicht van Vietnamese koffie. We hebben een complete lijst samengesteld met spannende koffiezettechnieken. Als je op zoek bent naar meer recepten voor ijskoffie, bekijk dan onze gids: