Wat Is Micro-Lot-koffie?

Je hebt waarschijnlijk wel eens van micro-lot gehoord als je geïnteresseerd bent in koffiespecialiteiten of derdegolfkoffies. Maar weet je wat het betekent?

Of is het koffie van een kleiner stuk grond? Of zegt het iets over de koffie zelf? Het is een mix van beide. Lees verder om te begrijpen wat ik bedoel.

Wat Is Micro Lot Koffie?

Micro-lot koffie is niet goed gedefinieerd, zoals het geval is met veel termen in de koffie-industrie. Het is niet ongebruikelijk dat de definitie varieert, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Dit is een probleem omdat, zonder een enkele betekenis in de hele koffieketen, de term zijn waarde verliest.

Over het algemeen is een micropartij koffie koffie die herleidbaar is tot een bepaalde regio – zo specifiek dat elke boon hetzelfde klimaat, dezelfde bodem, dezelfde hoogte en verwerking ervaart.

We definiëren micro-lot koffie meestal op twee manieren. Het is ofwel koffie die op een klein perceel van een enkele boerderij wordt verbouwd of de koffie die op een enkele dag door een bepaald wasstation wordt verwerkt. Hoe dan ook, de kritische factoren zijn dat de koffie traceerbaar en puur is. Het behoudt vooral de unieke smaakkenmerken van een specifieke regio.

Het tegenovergestelde van een microlot is natuurlijk een melange, die koffie uit verschillende regio’s, verschillende landen en zelfs verschillende continenten kan bevatten.

Marketeers gebruiken de term microlot om koffie van uitzonderlijke kwaliteit aan te duiden. Hoewel micro-lot niet vereist dat de koffiebonen van een bepaalde kwaliteit zijn, is het vaak wel waar. Een boer moet meer tijd en geld besteden om één perceel koffiebonen apart te verwerken. Daarom streven ze naar betere koffies en hogere prijzen.

Waarom Kiezen Voor Micro-lot?

Met de opkomst van derdegolfkoffie worden microlots steeds populairder. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van hun koffie, inclusief het teeltgebied, de omstandigheden en de verwerking, omdat deze factoren een koffie zijn unieke kwaliteiten geven.

Tegenwoordig kan koffie met één oorsprong veel dingen betekenen. Een melange kan een andere smaak hebben dan een single-origin Braziliaanse kop koffie, aangezien Brazilië verantwoordelijk is voor 30% van ’s werelds koffieoogst. Brazilië heeft inderdaad staten die meer koffie verbouwen dan enig ander land ter wereld.

Een micro-lot koffie zorgt ervoor dat de koffiedrinker een uitgesproken smaakbeleving krijgt.

Gewetensvolle consumenten geven ook om hoe hun koffie wordt verbouwd in ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Microlots maken het gemakkelijker om deze factoren te volgen.

Een microlot kan worden gebruikt om langdurige relaties op te bouwen met kopers en producenten. Dit is waarom? Omdat het makkelijker is om op kleinere schaal feedback te krijgen van kopers. Volgens Ubion Terra van OCoffee Brazilian Estates is dit goed voor alle betrokkenen.

Het helpt enorm bij het behouden van de kwaliteit of zelfs het verbeteren van de kwaliteit als je direct verbonden bent. Het helpt beide partijen in dit proces.

Voor de koper of brander is een micro-lot koffie een kans om klanten iets unieks te bieden waarvoor ze bereid zijn een premie te betalen. In veel opzichten heeft micro-lot hetzelfde cachet dat ooit eigendom was van biologische of eerlijke handel, termen die de afgelopen tien jaar uit de gratie zijn geraakt.

De Toekomst Van Microlot

De koffietrend van de derde golf zal zich voortzetten en microlots zullen volgen.

Verrassing, verrassing!

Zelfs nano-lot koffies zijn nu verkrijgbaar.

De meest cruciale volgende stap is dus het vaststellen van een consistente definitie. Moderne technologie kan ook worden gebruikt om te helpen bij de traceerbaarheid van koffie door kopers, branders en producenten.

Gezien het potentieel om iedereen in de toeleveringsketen, plus het milieu en de gemeenschappen van oorsprong, ten goede te laten komen, is micro-lot een term die het waard is om te behouden.

U kunt micro-lot koffie zelf proberen. Ze zijn vaak verkrijgbaar via clubs voor koffie van de maand, of probeer onze topkeuzes voor Afrikaanse koffie of koffie uit Honduras.

Veelgestelde Vragen

Wat Is Fairtradekoffie?

Fairtrade koffie is een gecertificeerde koffiesoort. Het is koffie die door een Fairtrade-organisatie is gecertificeerd als zijnde aangekocht bij oorsprong voor een eerlijke prijs. Deze certificeringen kunnen variëren omdat er zo veel zijn.

Wat Is Schaduwkoffie?

Een van de vele certificeringen voor koffie is koffie uit de schaduw. Dit is koffie die wordt verbouwd onder een natuurlijk bladerdak. In vergelijking met een zonovergoten plantage is het minder hulpbronnenintensief en verbetert het de biodiversiteit. Sommigen beweren ook dat koffie uit de schaduw beter smaakt.

Wat Is Single-origin Koffie?

Single-origin koffie is steeds moeilijker te definiëren. Het kan verwijzen naar koffie uit één land, maar kan ook worden gebruikt om koffie uit een bepaalde regio of boerderij te beschrijven. Het is een bredere term dan microlot. In dit artikel wordt het uitgebreid uitgelegd.